Eerste hulp bij een stroef deurslot

Een stroef deurslot is vervelend, zeker als je vermoeid thuiskomt na een lange dag. Je krijgt de sleutel niet goed in en uit het slot en het is lastig om de sleutel om te draaien.

Als de sleutel in het slot klemt betekent dit niet meteen dat het slot kapot is. Bij een een wat ouder slot kan stof, vuil of beginnende roest ervoor zorgen dat het slotmechanisme vast is gaan zitten. Gelukkig kun je met een paar minuten onderhoud ervoor zorgen dat het slot weer soepel open en dicht gaat.

Smeer slot en sleutel met WD-40

 1. Koop een bus WD-40. WD-40 is een veel gebruikt smeermiddel dat echt voor vanalles gebruikt kan worden, van fietskettingen tot deurscharnieren. Het maakt vastzittende onderdelen los en helpt roest te voorkomen. Je kunt het voor een paar euro bij de meeste doe-het-zelf winkels kopen.
 2. Om te voorkomen dat je hele voordeur onder de olie komt te zitten kun je de WD-40 het best aanbrengen met gebruik van het rode rietje wat bij de bus zit. De nieuwe versie van WD-40 heeft een permanent bevestigd rietje, zodat je het niet meer kwijt kan raken. Handig.
 3. Het rietje zorgt er ook voor dat de olie diep in het slot komt, zodat alle onderdelen die stroef bewegen goed bereikt worden. Steek het rietje zo ver mogelijk in de opening van het slot waar je normaal de sleutel insteekt.
 4. Spray de WD-40 in het slot. Eén keer kort sprayen is voldoende. Dit kun je eventueel nog een keer aan de andere kant van de deur herhalen.
 5. Veeg met een zachte doek (oud t-shirt, oude handdoek) meteen de olie weg die op de deur terecht komt.
 6. Laat de WD-40 een paar minuten in het slot zitten, zodat het stof en vuil goed los kan weken.
 7. Steek vervolgens de sleutel in het slot en draai het slot een paar keer open en dicht.
 8. Veeg de olie van de sleutel af voordat je deze opbergt in een tas, jas- of broekzak

Tips

 • Was je handen als je huid in contact is gekomen met WD-40
 • Zorg er voor dat je altijd wat WD-40 in huis hebt en smeer je sloten elk jaar om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken
 • Bij een sleutel die klemt ligt het probleem soms ook bij de sleutel zelf. Controleer of de sleutel verbogen of beschadigd is en laat tijdig een kopie maken.
 • Blijft het slot slecht werken nadat je het behandeld hebt met WD-40? Misschien moet het slot uit elkaar gehaald en schoongemaakt worden, of wellicht moet het worden vervangen.

Geen tijd of klus toch wat lastiger dan je dacht? Maak een lijstje van alle klussen in en om je huis en bel Andre van Banks Building voor een vrijblijvende offerte op 06 311 511 46

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar