Ophangen foto’s en schilderijen: spijker, schroef of betonhaakje

Gat in de muur of een ophangsysteem?

Je kunt een schilderij ophangen aan een spijker (of een schroef), maar je kunt ook een ophangsysteem gebruiken. Spijker of gaten in de muur zijn lastig te corrigeren als je achteraf bedenkt dat het werk toch iets hoger of naar links had moeten hangen.

Met een schilderij ophangsysteem kun je dingen achteraf nog verplaatsen. Dit is ook handig als je om de zoveel tijd een andere grotere of kleinere lijst op dezelfde plek wilt hangen en dit wat hoger of lager moet hangen.

Bij een schilderij ophangsysteem gebruik je een ophangrail, die aan de wand of het plafond bevestigd is. Het schilderij hangt dan met ophanghaken en onopvallende draden voor de muur. Nadeel is dat je de draden toch vaak ziet. Daarnaast is het bevestigen van de ophangrails wat meer werk en zijn de kosten wat hoger.

In deze blogpost geef ik je tips over iets ophangen met behulp van een spijker, schroef of betonhaakje. Bij het ophangen van een wat zwaardere lijst heb je aparte plugs nodig. Over het ophangen van zware lijsten en ophangsystemen vertel ik meer in een aparte blogpost.

Ophangen met een spijker, schroef of betonhaakje

Plaatsbepalen
 1. Vraag iemand anders om de lijst op verschillende plekken tegen de muur te houden zodat jij goed van een afstand kunt beoordelen wat de beste plek is. Voor tips over waar foto’s of schilderijen op te hangen lees Ophangen van foto of schilderij: Bepalen plaats op de muur.
 2. Zet langs de bovenkant van de lijst precies in het midden een markering op de muur met een potlood. Als je moeilijk kunt zien wat het midden is kun je een lijn langs de hele bovenkant van de lijst op de muur tekenen met een potlood. Meet vervolgens de lijn op en markeer het midden van de lijn.
 3. Leg de lijst neer met de achterkant naar boven. Als er ijzerdraad aan de achterkant gespannen is om de lijst mee op te hangen, trek dan het ijzerdraad naar de bovenkant van de lijst en meet de afstand tussen het hoogste punt van het ijzerdraad en de bovenkant van de lijst. Als er een haakje is om de lijst mee op te hangen: Meet de afstand van de bovenkant van de haak tot de bovenkant van de lijst.
 4. Gebruik deze afstand om te bepalen op welk punt de spijker of schroef in de muur moet komen. Meet vanaf de markering die je al op de muur gemaakt hebt (in punt 2) loodrecht de de afstand (gemeten in punt 3) naar beneden. Zet op dit punt een kruis met potlood. Hier komt de spijker of schroef.
Bevestigen spijker, schroef of betonhaakje
 1. Gebruik een spijker voor een houten ondergrond
  • Kies een spijker 3,5 to 5 cm lang
  • Zet de spijker in het midden van het kruis op de muur
  • Hamer de spijker in de muur onder een hoek van 45 graden voor meer draagkracht
 2. Gebruik een plug en schroef voor een ondergrond van steen
  • Nodig: boormachine, een plug, schroef en schroevendraaier. Zorg dat de boormaat en de plugmaat bij elkaar passen.
  • Boor een gat dat diep genoeg is voor de lengte van de plug.
  • Steek de plug in het gat en schroef de schroef in de muur met een schroevendraaier.
 3. Gebruik een betonhaakje voor een ondergrond van beton en een licht lijstje.
  • Dit zijn plastic haakjes met 3 spijkertjes.
  • Gebruik een hamer om de spijkertjes in het beton te slaan.
Ophangen foto of schilderij
 1. Hang de lijst voorzichtig met het haakje of het ijzerdraad aan de spijker, schroef of betonhaakje. Zorg dat het goed hangt voordat je het loslaat.
 2. Gebruik een waterpas om te kijken of de lijst recht hangt. Plaats de waterpas langs de bovenkant of onderkant van de lijst. Als de luchtbel in het midden van de twee streepjes op het buisje zit weet je zeker dat de lijstrecht hangt. Pas je de positie van de lijst net zo lang voorzichtig aan totdat het waterpas hangt.
 3. Tip: Bij een grotere lijst is het soms beter om 2 haakjes/spijkers/schroeven te gebruiken. Het is dan gemakkelijker de lijst recht te hangen en te houden.

Te weinig tijd of toch iets lastiger dan je dacht? Maak een lijstje van al je klussen en bel Banks Building voor een vrijblijvende offerte op 06 311 511 46

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

One thought on “Ophangen foto’s en schilderijen: spijker, schroef of betonhaakje

 1. Pingback: Hoe hang ik een schilderij of foto op?

Comments are closed.