Ophangen van foto’s en schilderijen: bepalen van de juiste plek

Foto’s en schilderijen geven een persoonlijk tintje aan je huis. Je kunt een groot schilderij alleen ophangen, maar je kunt ook een gallerie of collage aan de muur creëren door lijsten in groepjes op te hangen.

Hoe hoog hang je een schilderij of foto op?

Als je dingen ophangt moet je rekening houden met de positie van waaruit je het werk bekijkt, je ooghoogte op dat moment. Veel mensen hangen dingen te hoog op. Naast dat je de foto of het schilderij dan niet echt goed ziet, wordt het ook een beetje een losstaand element in het totaal interieur. Het ‘zweeft’ dan als het ware in de ruimte en vormt geen onderdeel van een samenhangend geheel.

Bekijk je iets vanaf de bank, dan is een wat lagere positie beter. Hang je iets in de gang of in een ruimte waar je doorheen loopt, dan houdt je een staande ooghoogte aan.

Bij een eettafel wil het werk zo hangen dat je zittend goed het midden van het schilderij ziet. Maar houdt er wel rekening mee dat je, als je stoelen onder het schilderij hebt staan, je niet tegen het schilderij stoot als je in de stoel zit. Ditzelfde geldt bij het ophangen van iets boven een bed. Je moet er nog wel rechtop onder kunnen zitten.

Als je een aantal lijsten in een groep ophangt zorg je ervoor dat het midden, het hart van de groep op ooghoogte is.

Voor een gemiddelde ooghoogte kun je zo’n 1.70m aanhouden. Laat iemand anders het werk vasthouden en kijk zo of de hoogte goed is.

Bij een groep lijsten kies je duidelijk voor 1 manier van uitlijnen, dus alle bovenkanten of onderkanten op 1 lijn, of alles precies in het midden uitgelijnd.

In het midden?

Waar je het best iets horizontaal op de muur plaatst, dus in precies het midden of meer naar links of rechts, hangt af van grootte van de muur en wat er vlakbij aan meubilair staat. Bij een smalle wand is het vaak het eenvoudigst om iets in het midden op te hangen.

Bij een tafel of dressoir kun je iets in het midden hangen, maar je kunt er ook voor kiezen om dat juist niet te doen. Misschien staat er iets op het dressoir, bijvoorbeeld een grote plant of vaas, waardoor het mooier en spannender eruit ziet als de lijst niet in het midden hangt. Zorg altijd dat er aan alle kanten genoeg ruimte rond de lijst overblijft, zodat je niet het gevoel krijgt dat het in een hoekje is gepropt. Het is mooier als er nog wat ruimte is tussen de zijkant van het dressoir en de zijkant van de lijst.

In een volgende blogpost Ophangen van een foto of schilderij met een spijker, schroef of betonhaakje lees je meer over hoe je een lijst aan de muur hangt.

Geen tijd of toch een beetje lastiger dan je dacht? Maak een lijstje van alle klussen in en om je huis en bel Banks Building voor een vrijblijvende offerte op 06 311 511 46

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

One thought on “Ophangen van foto’s en schilderijen: bepalen van de juiste plek

  1. Pingback: Hoe hang ik een schilderij op?

Comments are closed.