Schilderwerk: welke verf gebruikt een schildersbedrijf?

In deze blogpost geeft Banks Building je tips over het kiezen van de juist verf voor binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. Heb je geen tijd om zelf te schilderen, geen zin of is het toch wat te ingewikkeld? Bel dan een schildersbedrijf in Alkmaar. Banks Building stuurt je graag een vrijblijvende offerte voor al je schilderwerk.

Binnen- en buiten schilderwerk

Er bestaan vele verschillende soorten verf voor schilderwerk. Elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. Er zijn 2 verfsoorten die gebruikt worden voor schilderen van een huis:

  • Acrylverf: gebaseerd op en verdunbaar met water. Deze verf wordt vaak gebruikt voor binnenschilderwerk.
  • Alkydverf: Voor gebaseerd op olie en verdunbaar met terpentine. Deze verf wordt vaak gebruikt voor buitenschilderwerk.
Acrylverf

Eigenschappen acrylverf:

  • Reukvrij
  • Droogt snel
  • Verkleurt erg weinig
  • Niet zo schadelijk voor het milieu.

Een professionele schilder mag binnenshuis alleen met oplosmiddelarme verf werken.

Alkydverf

Eigenschappen alkydverf:

Fijn om mee te schilderen, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”. Maar alkydverf heeft een sterke geur en de langere droogtijd kan ook een nadeel zijn.

TIP:

Als je over een al geverfd oppervlak wilt schilderen is het belangrijk dat de verf past bij de verf die al op het materiaal zit. Je kunt wel met acrylverf over alkydverf heen schilderen, maar niet met alkydverf over acrylverf, omdat alkydverf niet hecht op acrylverf. Test het te schilderen oppervlak door met een doek met spiritus over het schilderwerk te wrijven. Als de verf plakkerig wordt, dan is het acrylverf, zo niet, dan heb je te maken met alkydverf.

Voorstrijk, primer of grondverf

Voorstrijk, primer en grondverf breng je aan als eerste laag, voordat je de oppervlak echt schildert.

  • Voor een oneffen ondergrond gebruik je grondverf.
  • Bij een oppervlak dat verf opzuigt (een muur met stucwerk) gebruik je een voorstrijkmiddel.
  • Als je een oppervlak van metaal (bijvoorbeeld aluminium kozijnen) of kunststof wilt schilderen gebruik je vaak eerst een primer, zodat de verf beter hecht

Beits en lak

Beits en lak/vernis zijn transparant: je ziet de het oppervlak er doorheen. Beits en lak moeten vaker aangebracht worden, omdat ze minder bestand zijn tegen uv licht. Lak blijft op het oppervlak liggen, beits trekt er in. Er bestaat zowel transparante als gekleurde beits.

Dekkende verf in verschillende afwerkingen

Hoogglans

Hoogglans verf heeft een harde, glanzende afwerking, die mooi staat op perfect gladde en regelmatige, onbeschadigde oppervlakken zoals kozijnen,plinten en deuren. Binnen gebruik je dekkende acrylverf, buiten verf op oliebasis. Door de harde toplaag is de verf goed bestand tegen weer en wind. Aanbrengen in minimaal 2 lagen over 1 laag grondverf.

Zijdeglans

Zijdeglans verf geeft een wat zachter glanzend effect, waardoor onregelmatigheden wat minder opvallen.

Mat

Een oppervlak geschilderd met een matte verf kaatst het licht meer diffuus terug en geeft een wat doffer effect. Prima voor muren en plafonds. Een voorbeeld van matte verf is latexverf. Latexverf is verkrijgbaar in alle kleuren en met verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld acryllatex waaraan vuil minder goed hecht en die goed te reinigen is (keuken, kinderkamers) of vinyllatex voor vochtige ruimtes (keuken, badkamer).

Professioneel schildersbedrijf

Je vrije tijd is waardevol en schilderwerk kan tijdrovend zijn. Zo zijn er nog meer redenen om een schildersbedrijf in de arm te nemen. Laat een professionele schilder het binnen- en buiten schilderwerk verrichten waar je zelf geen zin in of tijd voor hebt of wanneer het een lastige schilderklus betreft. Een professionele schilder de klus laten klaren scheelt je dan ook een hoop stress. Maar het kiezen van een schildersbedrijf is een belangrijke beslissing, waarbij je verschillende dingen in overweging wilt nemen. Tips om de geschikte persoon voor elk soort schilderproject te vinden kun je nalezen in de blogpost Professioneel schilderwerk.

Bel vervolgens een aantal schildersbedrijven in Alkmaar. Banks Building stuurt je graag een vrijblijvende offerte voor al je schilderwerk.

Zoekt u een goed schildersbedrijf in Alkmaar? Bel Banks Building 06 311 511 46

Zoekt u een goed schildersbedrijf in Alkmaar? Bel Banks Building 06 311 511 46