DIY schilderklus: hoe schilder ik een kozijn?

Schilderwerk

In dit blog geef ik je doe het zelf tips over het uitvoeren van schilderwerk. Veel binnenschilderwerk en buitenschilderwerk kun je zelf uitvoeren, zeker als je een beetje know-how hebt over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Geen tijd, geen zin, of is het toch wat te ingewikkeld? Aarzel niet en bel een schildersbedrijf. Banks Building stuurt je graag een vrijblijvende offerte voor al je schilderwerk.

In deze blogpost vind je informatie over het schilderen van kozijnen. Kozijnen hebben een grote invloed over hoe je huis eruit ziet, zowel van binnen als van buiten. Houten kozijnen moeten regelmatig geschilderd worden om houtrot te helpen voorkomen. Kom je houtrot tegen, dan zul je dit eerst moeten herstellen voordat je de kozijnen schildert. Tips over houtrot herstel vind je hier. Het schilderen van kozijnen wordt een overzichtelijke klus met de volgende stappen:

Kies je verf en materialen

Er bestaan vele verschillende soorten verf voor schilderwerk. Elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. De verfsoorten die gebruikt worden voor het schilderen van een huis vallen uiteen in 2 soorten:

 • Voor binnenschilderwerk wordt vaak een verf gebaseerd op water gebruikt: acrylverf. Acrylverf is verdunbaar met water.
 • Voor buitenschilderwerk wordt er vaak gewerkt met een alkydverf, een verf gebaseerd op olie. Alkydverf is verdunbaar met terpentine. Meer informatie over soorten verf kun je vinden in de blogpost Schilderwerk: welke verf gebruikt een schildersbedrijf?

Voorbereiding

Goed schilderwerk staat of valt met een goede voorbereiding:

 1. Check het houtwerk op beschadigingen en houtrot. Repareer de houtrot. Voor tips over houtrot herstel klik hier.
 2. Maak het houtwerk van de kozijnen goed schoon en droog het vervolgens af met een doek. Over nat houtwerk kun je niet goed schilderen.
 3. Schuur het hout op en zorg dat het stofvrij is.
 4. Voor een nette, strakke afwerking is het verstandig om de randen af te plakken met speciale tape.

Grondverf en reparaties

Bij een dekkende laklaag op kozijnen gebruik je minimaal 2 lagen verf over minimaal 1 laag grondverf.

 1. Breng eerst de grondverf aan. Voor grotere oppervlakken kun je een roller gebruiken, bij de randen gebruik je een kwast.
 2. Vul eventuele gaten op met een goede plamuur of houtvuller.
 3. Nadat de reparatie droog is, kan een tweede grondlaag aangebracht worden.
 4. Verwijder meteen de tape, zodat de verf niet beschadigd wordt.
 5. Schuur het hout licht op als de grondverf droog is.
 6. Plak de randen opnieuw af met tape.

Laklaag

 1. Breng met de kwast of een roller de eerste dekkende laklaag aan.
 2. Als de eerste laklaag droog is kan er een tweede laklaag aangebracht worden.
 3. Vergeet niet direct na het schilderen de afplaktape te verwijderen.

Schilderwerk kan tijdrovend zijn en brengt soms veel stress met zich mee. Laat een professionele schilder het binnen- en buiten schilderwerk verrichten waar je zelf geen zin in of tijd voor hebt of wanneer het een lastige schilderklus betreft. Tips om een geschikt schildersbedrijf voor al je schilderwerk te vinden kun je nalezen in de blogpost Professioneel schilderwerk. Bel vervolgens een aantal schildersbedrijven in Alkmaar. Banks Building stuurt je graag een vrijblijvende offerte voor al je schilderwerk.