Houtrot herstel en reparatie in 6 eenvoudige stappen

Houtrot problemen

Je bent aan een buitenschilderklus begonnen en bij het schoonmaken en schuren van de kozijnen kwam je plotseling zacht aanvoelend hout tegen. Je kon er zo een schroevendrijver insteken. Houtrot: ziek en rottend hout. Houtrot ontstaat als hout lange tijd in aanraking komt met vocht en niet goed uit kan drogen.

Mijn klanten denken soms dat de houtrot niet meer te repareren valt, maar gewoonlijk is dit niet het geval. Als er een enorm stuk is aangetast of er moeten bijvoorbeeld delen van een kozijn worden vervangen, aarzel dan niet de hulp in te roepen van een expert zoals Banks Building.

Gaat het om een klein gebied dat aangetast is dan kun je houtrotherstel als doe-het-zelver best zelf aanpakken. Zorg dat je wat houtrotstop, houtrotvuller en know-how bij de hand hebt, dan is de klus zo geklaard. In deze blogpost geef ik je know-how en tips voor de reparatie van houtrot.

Hoe herken je houtrot?

Allereerst wat advies over hoe je houtrot eenvoudig kunt herkennen. Houtrot steekt vaak ongemerkt de kop op, omdat het niet goed zichtbaar is onder de verf of beits. Let daarom op de volgende aanwijzingen voor een potentieel houtrot probleem:

 • Klemmende deuren en kozijnen doordat overmatig vochtig hout is uitgezet
 • Blazen of barsten in de verf of verf die loslaat
 • Hout dat zacht aanvoelt of hol klinkt als je erop klopt
 • Deuken’ in het hout
 • Verbindingen in houten delen die loslaten en openstaan
 • Bruine of zwarte verkleuringen bij hout dat niet geverfd is

Houtrot herstel in 6 eenvoudige stappen

De middelen die je gaat gebruiken voor de reparatie van houtrot hebben een vrij lange tijd nodig om te drogen, wel zo’n 12 tot 16 uur. Je kunt dit soort klussen dus het best uitvoeren als de verwachting is dat het droog weer blijft.

 1. Lees eerst alle labels op de producten en zorg dat je benodigde zaken als handschoenen van nitrilrubber en eventueel een veiligheidsbril bij de hand hebt. De producten die je bij de reparatie gebruikt zijn erg schadelijk. Houd ze buiten bereik van kinderen en vermijd zelf ieder huidcontact.
 2. Verwijder al het zachte hout met een verfkrabber, schoevendraaier of een beitel en zorg ervoor dat echt al het hout dat aangetast is door de houtrot weggehaald is.
 3. Schuur het nu houtrotvrije oppervlak lichtjes bij. Laat het hout drogen en maak het schoon en stofvrij.
 4. Breng vervolgens met een kwastje een ruime hoeveelheid houtrotstop primer aan. Dit helpt om de schimmels en organismen die de houtrot veroorzaakten te doden. De primer impregneert en het sluit het kale hout af.
 5. Als de primer voldoende droog is kun je het deel dat weggehaald is repareren met een vulmiddel. Je kunt hiervoor een twee componentenreparatiemiddel zoals epoxyhars gebruiken. Maak voldoende houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing en breng de pasta aan met een plamuurmes. Haal de overtollige pasta direct weg met een schoon plamuurmes, dit scheelt straks een hoop schuurwerk.
 6. Als het oppervlak droog is, schuur het dan mooi bij zodat het gezonde hout en vulmiddel aan de buitenkant naadloos in elkaar overlopen. Nu is het geheel klaar om geschilderd te worden!

Tip: de epoxyhars wordt erg hard en is moeilijk te verwijderen. Prima eigenschappen, behalve als het om jezelf en je gereedschap gaat. Zorg dat je na het aanbrengen jezelf en je gereedschap goed schoonmaakt.

Lijkt het bovenstaande je toch wat ingewikkeld, of moeten aangetaste ramen, kozijnen of deuren vervangen worden, aarzel dan niet om Banks Building te bellen op 06 31151146 voor een vrijblijvende offerte voor houtrot reparatie en schilderwerk.