Tips van de professionele tegelzetter in Alkmaar – deel 3

Badkamer vloer inspiratieIn dit blog geef ik je tips over hoe je zelf klussen in huis kunt aanpakken. Vandaag het derde deel van de
post over het betegelen van een muur. In het eerste deel heb ik je wat tips gegeven over het kiezen en kopen van tegels.

Inspiratie tip: Ihavethisthingwithfloors

Het tweede deel vertelde wat meer over het voorbereidend werk voor deze klus. Dit deel gaat dieper in op het daadwerkelijk plaatsen van de tegels.

Een badkamer of toilet betegelen is beslist geen gemakkelijke klus,  maar met wat geduld en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Te moeilijk of geen tijd?

Je kunt altijd de hulp inroepen van een ervaren tegelzetter. Bel voor een vrijblijvende offerte de professionele klusjesman in Alkmaar, Banks Building.

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

TegellijmVerbouwing badkamer

Voor wandtegels kun je het best kant-en-klare pastalijm gebruiken. Voor vloertegels bestaan er verschillende merken poederlijm.

Schep de tegellijm met een kleine troffel op de lijmkam. Druk de lijmkam stevig tegen de muur en trek hem in horizontale richting, zodat er banen lijm op de muur achterblijven.

Zorg ervoor dat je de ondergrond goed bedekt met lijm, anders kunnen tegels loslaten of je loopt kans op problemen met waterdichtheid. De lijm droogt bovendien snel, dus behandel niet een te groot oppervlak in één keer.

Plaatsen tegels

Duw de eerste tegel strak in de hoek van de twee latten en druk hem stevig aan.

Druk op de hoeken van de tegel een voegkruisje in de lijm. Duw de volgende tegels strak tegen de voegkruisjes aan. Nu kun je de latten weghalen en de rest van de muur op dezelfde manier betegelen.

Tegelzetter Tip: haal een teveel aan lijm op de tegels meteen weg met een vochtige spons.

Kijk regelmatig goed of alle tegels wel netjes recht boven en naast elkaar zitten. Zolang de lijm nog niet droog is kun je ze nog een beetje verschuiven.

De voegkruisjes kun je weghalen en opnieuw gebruiken, maar je kunt ze ook laten zitten. Zorg er dan voor dat ze niet boven de tegels uitsteken, zodat ze straks onder de voegen verdwijnen.

Snijden van tegels

Aan de randen en in de hoeken van de muur moeten de tegels vaak iets kleiner gesneden worden. Meet hoe groot de tegel moet worden en houdt rekening met de breedte van de voeg. Teken op de tegel waar je hem wilt inkorten en leg de tegel in de tegelsnijder of gebruik een tegelsnijtang. Nu ga je met het mesje een paar keer over de tegel totdat je een kras in het glazuur ziet. Je kunt de tegel nu langs deze lijn breken.

Breek kleine hoekjes en randjes af met een knabbeltang. Je kunt ook een tegelvijl gebruiken om de tegel wat bij te vijlen.

Als je een wat meer gecompliceerde vorm uit de tegel moet snijden kun je het best een tegelzaag gebruiken. Bijvoorbeeld als je om een leiding heen wilt tegelen. Teken het gat van de leiding op de tegel. Zorg ervoor dat het gat iets ruimer is dan de leiding, zodat de leiding nog kan uitzetten. Snijd de tegel door ter hoogte van het midden van het getekende gat. Gebruik nu een tegelzaag om het halve gat in de twee stukken tegel te zagen en lijm de stukken tegel om de leiding heen op de muur.

Voegen

Als na 24 uur de tegellijm is uitgehard, kun je gaan voegen.

Veeg het voegmiddel met een voegrubber over de muur. Druk het stevig in de voegen. Werk in een hoog tempo, want voegmiddel hardt snel uit.

Als het voegsel een opgedroogd is kun je met een natte spons het oppervlak schoonmaken. Zorg ervoor dat je spons niet te nat is en veeg niet zo hard dat je het voegmiddel weer uit de voegen veegt.

Tegelzetter Tip: Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te voegen en om de tegels erna schoon te maken. Op een later tijdstip proberen om de ‘waas’ van cement op de tegels te verwijderen, is een enorme klus.

Tip: Draag handschoenen en voorkom schrale, droge handen.

Je bent nu klaar met tegelen. De laatste post over tegelen gaat in op het waterdicht maken van de naden.

Natuurlijk kan ik je als professionele tegelzetter een helpende hand bieden bij het betegelen, of bij het vervangen van tegels, of opnieuw voegen van een reeds betegelde muur. Aarzel niet en bel voor een vrijblijvende offerte met het klussenbedrijf voor Alkmaar en omstreken.

Bel 06 311 533 46

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

Groet,

Andre