Tips van de professionele tegelzetter in Alkmaar – deel 2

Tegelzetter Alkmaar badkamer wandtegelsIn dit blog geef ik je tips over hoe je zelf klussen in huis kunt aanpakken. Vandaag het tweede deel van de post over het betegelen van een muur. In het eerste deel heb ik je wat tips gegeven over het kiezen en kopen van tegels. Deze post vertelt wat meer over het voorbereidend werk voor deze klus.

Een badkamer of toilet betegelen is beslist geen gemakkelijke klus, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Te moeilijk of geen tijd?

Je kunt altijd de hulp inroepen van een ervaren tegelzetter bij ons klussenbedrijf. Bel voor een vrijblijvende offerte de professionele tegelzetter in Alkmaar, Banks Building.

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

Voorbereiden van de ondergrond

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat het oppervlak waarop je gaat tegelen vlak en schoon is. Zorg dat er geen behang of loszittende verf op de muur zit. Als er gipsplaten onder het behang zitten, kun je beter geen behangstomer gebruiken om het behang te verwijderen, daar tast je de gipsplaten mee aan. Met speciale lijm kun je ook over bestaande tegels heen tegelen.

Repareer eventuele beschadigingen zoals gaten en scheurtjes met een vulmiddel. Zitten er grotere gaten of scheuren in de muur, dan kun je wellicht beter de hulp van een klussenbedrijf inroepen om deze beschadigingen te repareren.

Het is verstandig een voorstrijkmiddel te gebruiken. Voorstrijk zorgt voor een goede hechting tussen tegellijm en ondergrond. Er zijn voorstrijkmiddelen voor een zuigende ondergrond (bijvoorbeeld gips of kalkzandsteen) of en voor dichte oppervlakten (bijvoorbeeld beton).

Klus tip: heb geduld en laat het oppervlak 24 uur drogen.

Plan de lay-out van de tegels

Bedenk hoe je de tegels wilt verdelen, en houdt daarbij rekening met de voegbreedte. Grote oppervlakken kun je het best vanuit het midden van de muur betegelen, met aan iedere buitenrand een op maat gesneden tegel.

Horizontale & verticale lijnen

Keurig horizontaal en verticaal lopende voegen zorgen straks voor een mooi en strak resultaat van deze klus.

Om te zorgen dat de voegen straks mooi horizontaal lopen, heb je iets nodig dat ervoor zorgt dat je de tegels waterpas op de muur plaatst. Hiervoor gebruik je latten.

  • Maak de eerste lat horizontaal met een paar spijkers vast aan de muur, ongeveer 1 tegelhoogte vanaf de vloer.
  • Zorg ervoor dat de lat waterpas loopt.

Klus tip: Je wil de lat en de spijkers straks weer eraf halen, dus sla de spijkers niet helemaal in de lat.

Je kunt het best vanuit het midden van de muur tegelen. Om te zorgen dat de voegen straks keurig verticaal lopen gebruik je wederom een lat.

  • Meet de breedte van de wand.
  • Bepaal nu het midden van de wand. In het midden zet je een verticale lijn neer.
  • Maak langs de lijn ook een verticale lat op de muur vast

Je bent nu klaar om de tegels te gaan plaatsen. De volgende post gaat dieper in op het daadwerkelijk betegelen en het voegen van de tegels.

Natuurlijk kan ik je als professionele tegelzetter een helpende hand bieden bij het betegelen, bij het vervangen van tegels of opnieuw voegen van een reeds betegelde muur.

Aarzel niet en bel voor een vrijblijvende offerte met de professionele tegelzetter voor Alkmaar en omstreken

Bel 06 311 511 46

Offerte van uw klussenbedrijf in Alkmaar

Groet,

Andre